ESAB Kenniscentrum.

Kan ik aluminium op staal lassen?

V: Kan ik met het GMAW- of GTAW-lasproces aluminium op staal lassen?

A: Aluminium kan weliswaar relatief eenvoudig aan de meeste andere metalen worden bevestigd met lijmverbindingen of mechanische bevestigingen, maar voor booglassen op andere metalen - zoals staal - zijn speciale technieken vereist. Bij rechtstreeks booglassen van metalen zoals staal, koper, magnesium of titanium op aluminium worden zeer brosse intermetallische verbindingen gevormd. Om deze brosse verbindingen te voorkomen, zijn er speciale technieken ontwikkeld om het andere metaal tijdens het booglasproces te isoleren van het gesmolten aluminium. De twee meest gebruikte methoden om het booglassen van aluminium op staal mogelijk te maken, zijn bimetalen overgangsstukken en het coaten van het ongelijksoortige materiaal vóór het lassen.

Bimetalen overgangsstukken: Bimetalen overgangsmaterialen zijn in de handel verkrijgbaar in combinaties van aluminium en andere materialen zoals staal, roestvaststaal en koper. Deze tussenstukken zijn het best te omschrijven als stukken materiaal die bestaan uit één deel aluminium waarbij een ander materiaal al gebonden is aan het aluminium. De methoden die worden gebruikt voor het verbinden van de ongelijksoortige materialen, en daarmee het vormen van de bimetalen overgang, zijn normaal gesproken rollen, explosielassen, wrijvingslassen, afbrandstuiklassen of warm druklassen - en niet booglassen. Het booglassen van deze staal-aluminium overgangsstukken is mogelijk met de normale booglasmethoden zoals GMAW of GTAW. Aan de ene kant van het tussenstuk wordt staal op staal gelast en aan de andere kant aluminium op aluminium. Wel moet er tijdens het lassen voor worden gezorgd dat de tussenstukken niet oververhit raken. Hierdoor kunnen brosse intermetallische verbindingen ontstaan op het raakvlak van staal en aluminium in het overgangsstuk. Het is gebruikelijk om eerst aluminium op aluminium te lassen. Op die manier is een grotere warmteafvoer mogelijk bij het staal-op-staal lassen. Dit helpt om oververhitting van het raakvlak tussen staal en aluminium tegen te gaan. Het bimetalen overgangsstuk is een populaire methode voor het verbinden van aluminium en staal en wordt vaak gebruikt voor het creëren van zeer hoogwaardige gelaste verbindingen in constructietoepassingen. Bij dergelijke toepassingen kunt u denken aan de bevestiging van aluminium dekhuizen op stalen scheepsdekken, pijpplaten in warmtewisselaars met aluminium pijpen en pijpplaten van staal of roestvrij staal en de productie van booglasverbindingen tussen aluminium en stalen pijpleidingen.

Coating van ongelijksoortig materiaal vóór het lassen Er kan een coating worden aangebracht op staal om booglassen op aluminium mogelijk te maken. Eén methode is het aanbrengen van een aluminiumcoating op het staal. Dit wordt soms gedaan via dompelcoating (thermisch aluminiseren) of solderen van het aluminium op het staaloppervlak. Na coating kan het stalen deel via booglassen aan het aluminium deel worden bevestigd, mits ervoor wordt gezorgd dat de boog het staal niet aantast. Bij het lassen moet een techniek worden toegepast om de boog naar het aluminium deel te leiden en gesmolten aluminium vanuit het lasbad op het staal met de aluminiumcoating te laten stromen. Bij een andere methode om aluminium en staal te verbinden, wordt het staaloppervlak gecoat met zilversoldeer. Vervolgens wordt de verbinding gelast met aluminium toevoegmateriaal, waarbij wel moet worden uitgekeken dat er niet door de barrièrelaag van zilversoldeer heen wordt gebrand. Als het om echte mechanische kracht gaat, wordt normaliter geen van deze verbindingstypen met coating ingezet. Ze worden eigenlijk alleen gebruikt voor afdichtingsdoeleinden. 

Categorie Aluminium lassen , getagd met GTAW, Heliarc, TIG

x
x

x

Loading..